Davisov pohár získali Španieli, premiérovo rozhodol Nadal

04.12.2011 Celý región

SEVILLA 4. decembra (WEBNOVINY) - Španielski tenisti sa piaty raz stali držiteľmi Davisovho pohára reprezentačných tímov mužov. Vo finále jubilejného 100. ročníka vedú v Seville nad Argentínčanmi po úvodnej nedeľňajšej dvojhre, celkovo tretej, nezvratne 3:1.

Rozhodujúci bod získal na antuke pod provizórnou strechou Olympijského štadióna v súboji jednotiek oboch družstiev Rafael Nadal, ktorý zdolal ďalšieho grandslamového šampióna Juana Martína Del Potra za 248 minút 1:6, 6:4, 6:1, 7:6 (0).

Záverečný duel už bude len formalitou do archívu, nastúpiť by mali David Ferrer a Juan Monaco. Kapitáni Albert Costa a Modesto "Tito" Vázquez ešte môžu urobiť zmeny v nomináciách. Jediný bod hostí vybojovali v sobotňajšej štvorhre David Nalbandian a Eduardo Schwank proti ľavákom Felicianovi Lópezovi a Fernandovi Verdascovi. Nadal v piatok deklasoval Monaca, Del Potro podľahol Ferrerovi z vedenia 2:1 na sety.

Dvadsaťpäťročný ľavoruký Malorčan Nadal sa premiérovo vo svojej kariére postaral o zavŕšenie triumfu v zápase o "šalátovú misu". V tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) dosiahol svoj okrúhly 20. singlový triumf v rade. Za kratší koniec ťahal iba pri debute v roku 2004 v Brne proti Jiřímu Novákovi. Na "tehlovej múčke" má v Davis Cupe štatistiku 17:0.

Pripísal si 67. triumf z doterajších 68 zápasov na tri získané sety na antuke. V zápasoch takéhoto typu ho zatiaľ prekonal iba Švéd Robin Söderling v osemfinále parížskeho Roland Garros 2009. Na svojom najobľúbenejšom povrchu Nadal dosiaľ naposledy prehral set 1:6 v máji 2008 v Ríme proti krajanovi Juanovi Carlosovi Ferrerovi.

Druhý muž terajšieho renkingu Nadal upravil bilanciu proti víťazovi US Open 2009 Del Potrovi (11. v hodnotení, bol už aj na 4. pozícii) na 7:3, z toho na antuke 2:0, v 1. kole parížskeho Roland Garros 2007 zvíťazil 7:5, 6:3, 6:2. V osemfinále Wimbledonu 2011 to bolo značne tesnejšie 7:6 (6), 3:6, 7:6 (4), 6:4.

Stále platí, že posledný obrat z 0:2 na úrovni svetovej skupiny predviedli Švédi proti Slovákom pred trinástimi rokmi. Priamo vo finále to nedokázal nik od takéhoto kúsku Austrálčanov už v roku 1939 v zápase s Američanmi.

Španieli sa pred vlastným publikom radovali už 21-krát bez prerušenia a na antuke dokonca v ostatných 23 dueloch. Obe tieto šnúry prišli po nezdare proti Brazílčanom už v sezóne 1999.

Španielsko získalo Davisov pohár aj v rokoch 2000, 2004, 2008 a 2009. Argentínčania boli vo finále v sezónach 1981, 2006 a 2008, bez výnimky neuspeli. Pred troma rokmi to bolo na tvrdom povrchu v hale v Mar del Plate práve proti Španielom (1:3), hoci tí vtedy hrali bez Nadala.

Argentína sa nestala 14. krajinou úspešnou v Davis Cupe. Len India a Rumunsko majú okrem nej na konte aspoň dva finálové pokusy bez toho, aby sa dočkali prvého víťazstva. Španieli vo finále neuspeli v sezónach 1965, 1967 a 2003. Na Olympijskom štadióne v Seville sa vo finále presadili aj v roku 2004, vtedy 3:2 proti Američanom.

V historickom poradí krajín podľa počtu triumfov vedú USA (32) pred Austráliou (28), Francúzskom, Veľkou Britániou (po 9) a Švédskom (7).

Ide o tretie finále za sebou, v ktorom triumfoval domáci tím. Vonku naposledy zvíťazili Španieli v spomenutom stretnutí Argentíne. Tento rok štartovalo v Davis Cupe 121 krajín.

Španielsko vedie v bilancii zo vzájomných duelov s Argentínou 4:0, prvý sa konal už v roku 1926 (v Barcelone 3:1) a druhý v sezóne 2003 (v Málage 3:2).

Španieli 10. - 12. februára v osemfinálovom 1. kole svetovej skupiny ročníka 2012 budú hostiť Kazachov, Argentínčania sa predstavia v Nemecku.

Finále Davisovho pohára 2011 tenisových reprezentačných družstiev mužov - priebežne:

ŠPANIELSKO - ARGENTÍNA 3:1 po nedeľňajšej III. dvojhre, Španielsko už má istotu víťazstva
(Sevilla, antuka pod strechou Olympijského štadióna)

Nedeľa:
Dvojhra:
Rafael Nadal - Juan Martín Del Potro 1:6, 6:4, 6:1, 7:6 (0) za 248 minút

Bývalý líder svetového rebríčka Nadal set a pol nebol lepším hráčom, v prvom dejstve miestami vyznieval úplne bezradne a dokonca odovzdal sedem gemov za sebou, ale potom nemilosrdne využil rastúcu súperovu vyčerpanosť, ktorá vyplynula z piatkového takmer päťhodinového súboja s Ferrerom. Energia mu plnohodnotne vystačila na necelé dve hodiny. Neskôr síce umne prepol do úspornejšieho režimu, ale bez stopercentnej intenzity stratil pôvodnú pôsobivú prevahu.

Dvadsaťtriročný Argentínčan - kým vládal - však naznačil, že tenisovo by v plnej fyzickej forme mohol patriť k budúcim disponovaným vyzývateľom Nadala na antuke. Dostatočnou dĺžkou a razanciou úderov, najmä forhendov popri čiare a krížnych bekhendov, viac ako hodinu dostával Španiela do neriešiteľných defenzívnych situácií, čím sa môže na sypkom podklade pochváliť málokto. Niekdajší štvrtý hráč rebríčka Del Potro dominoval v otváracej časti na "winnery" 18:3 (v druhej 11:10, v tretej 5:11), prísne strážil základnú čiaru, neposkytoval protivníkovi čas na kontry a odohral určite jeden z najpôsobivejších setov vo svojej kariére, hoci doň vstúpil inkasovaným brejkom vinou dvoch dvojchýb v rade.

V druhej časti a vlastne aj celkovo sa Juhoameričanovi napokon kruto vypomstilo, že ako podávajúcemu za stavu 1:0 mu nestačil náskok 40:0. Nadal sa chytil a čoraz citeľnejšie preberal iniciatívu. Od skóre 6:1, 4:4 prehral Del Potro päť gemov v rade, ďalší brejk proti nemu privodilo Nadalovo forhendové obhodenie popri čiare na 1:6, 6:4, 5:1 z pohľadu Španiela. Navyše, Argentínčan znova prišiel o servis hneď v prvom geme štvrtého setu, keď zbytočne prehnal forhend od siete.

Za stavu 0:2 však Del Potro preniesol svoj servis na nulu, ba potom brejkol Nadala, keď Španiel poslal forhend do polovice siete. Domáci favorit zastavil toto priebežné Juhoameričanovo vzopätie: bekhendová nevynútená chyba rodáka z Tandilu mu dodala brejk na 3:2 v geme, v ktorom podávajúci viedol 40:15. Na returne šiestej hre Del Potro po šikovnom forhende do protipohybu mal náskok 30:0, Nadalov forhend vedľa znamenal 40:0 a ďalší za základnú čiaru okamžitý rebrejk - 3:3. Na začiatku ôsmej hry si Argentínčan na príjme vypracoval vedenie 30:0, pri skóre 30:30 dopadlo Nadalovo bekhendové obhodenie výrazne mimo a vzápätí Španiel prehral fiftín, v ktorom už hral sponad hlavy - Argentínčan doťukol ľahkým volejom na 5:3.

Pri podávaní na set viedol Del Potro 30:15, keď mu nevyšiel riskantný forhendový výstrel. Pridal dvojchybu a pod ťarchou brejkbalu neprekonal špičkovú obranu Nadala, ktorý dobre pripraveným forhendovým obhodením znížil na 4:5, hladko vyrovnal na 5:5. "Značkovou" defenzívou išiel Španiel na returne v jedenástej hre do vedenia 30:15 (Del Potrovo forhendové zlyhanie), neochvejnosťou tri metre za základnou čiarou vyprovokoval ďalšiu súperovu chybu a pri druhom brejkbale Argentínčanov forhend ledva doletel do siete. Nadal podával na triumf v celom Davis Cupe a klesol z 15:0 an 15:40. Del Potro si bekhendovým krosom vynútil zdanlivo definitívnu prevahu vo výmene, napokon mu však nepomohla ani "rybička". Ďalším bekhendovým krížnym úderom sa však už predsa len presadil a zakončil forhendom do odkrytej časti dvorca - 6:6.

Tajbrejk priniesol až nečakané jasné vyriešenie tajničky. Nadal ním totiž preletel bez odovzdania čo i len jediného bodu. Domáci priaznivci v takmer 30-tisícovom hľadisku si bez obáv mohli vychutnať nácvik na oslavný chorál už pred prvým mečbalom. Nadal ho premenil agresívnym forhendom popri čiare.

Predchádzajúce výsledky:

Piatok
Dvojhry:
Rafael Nadal - Juan Monaco 6:1, 6:1, 6:2 za 147 minút
David Ferrer - Juan Martín Del Potro 6:2, 6:7 (2), 3:6, 6:4, 6:3 za 284 minút

Sobota:
Štvorhra:
Feliciano López, Fernando Verdasco - David Nalbandian, Eduardo Schwank 4:6, 2:6, 3:6 za 119 minút

Zostávajúci program:

Nedeľa:
Dvojhra:
David Ferrer - Juan Monaco
 

Vyberte región